Ekler genel olarak çubuk şeklinde sıkılır. Çikolata sosu ile servis yapılırken profiterol küçük top şeklinde hazırlanır. Toplar çikolata sosu ile kaplanır. Her iki tatlı yapımı aşamasında aynı hamur kullanılabilir.
Hamura tamamen yedirdiğinizden emin olduktan sonra diğer yumurtayı ilave edin. Tüm yumurtaları tek tek ilave etmeye özen gösterin. Tüm yumurtaları hamur sıcakken ve birden ilave ederseniz hamurunuz sönecektir ve istediğiniz kıvamda olmayacaktır.
İştah açan görünümü ile hemen herkes tarafından beğenilen tatlının hamuru için tereyağı, un, şeker ve yumurta gibi kek malzemeleri, içinin kreması için süt, nişasta, vanilya, krem şanti, çikolatalı sosu içinse bitter çikolata ve krema kullanılır.
İlk aşamalarda ilave edeceğiniz malzemelerin sırası maya, sıvılar ve toz şeker şeklinde olsun. Bu malzemeleri mutlaka önden karıştırın ve içine kesinlikle ama kesinlikle ilk aşamada tuz ilave etmeyin. Tuz eklemeniz mayanın yine çok geç aktif hale gelmesine neden olur ve hamurunuz dilediğiniz gibi kabarmaz.
Ekler hakkında bilinen çok az şeyden biri, 19. yüzyılın sonlarında Fransa'da çıktığıdır. Birçok yemek tarihçisi eklerin ilk olarak Fransız kraliyet ailesinin ünlü hamur işi aşçısı Marie-Antoine Carême tarafından yapıldığını ileri sürmektedir. "Éclair", Fransızcada şimşek patlaması anlamına gelmektedir.
Ayrıca fanlı fırınlar yemeklerin üstünde oluşan buharda daha az yoğunlaşır ve buharın çıkması daha hızlı olduğu için yemeklerin üstleri daha kıtır bir şekilde pişer. Bu özellik özellikle kek, kurabiye, ekmek gibi hamur işleri pişirirken ve et, sebze gibi yiyecekleri kızartırken tercih edilir.
Hamurunuz buzdolabında en az 1 saat, ideali bir gece dinlendikten sonra yağlı kağıt serili fırın tepsisine dilediğiniz boyutlarda sıkın. Önceden ısıttığınız 170 derecelik fırında pişmeye bırakın.
Profiterol ve Eklerin Farkları Nelerdir? Profiterol ve ekler yapımında pate a choux (pataşu) hamuru kullanılır. Ancak profiterol için hamurlar küçük top şeklinde hazırlanır. Ekler için hamura daha uzun ve silindir şekli verilir.
Bu sebeple bu ürünlerde gluten proteini çalıştırmadan ürünün kabarmasını sağlayan karbonat veya kabartma tozu kullanırız. Maya, diğer kabarma ajanlarına göre çok daha uzun sürede hamuru kabartır ve daha güçlüdür.
Lezzetin Tarihçesi. Eklerin tarihi, 19. yüzyıla daha çok “pain à la duchesse” ve “petite du chesse” adıyla bilindiği döneme rastlar.
Bu noktada Liva ekleri için sorulan 1 kilo ekler ne kadar sorusunun cevabı da merak edilir. Bir kilo ekler, ortalama 10 adet ek barındırır. Aynı zamanda 250 gr ekler kaç adet sorusu da sorulur. Tercih edeceğiniz 250 gramlık ekler ortalama 5-6 adettir.
Kilo fiyatları her yerde aynı, 600 tl
Ekler Dünyası'nın özenle hazırladığı bu özel ekler, içindeki kremanın yumuşaklığı ve üzerindeki Lotus bisküvi parçacıklarıyla hem göze hem damağa hitap ediyor. Çay saatlerinizi ve özel anlarınızı taçlandırmak için ideal bir lezzet olan Lotus Ekler, her lokmada Lotus'un benzersiz tadını yaşatıyor!
Kiloluk Profiteroller
8 top (500 gr.)
Önceden ısıtılmış 180 derece (alt-üst) fırın ayarında hamurlar 40-45 dakika pişirilir. Fırından çıkarılan ve soğumuş olan eklerler ortadan iki eşit parçaya kesilir.
Kekin içerisinde çok fazla sıvı malzeme kullanırsanız, kek harcı cıvıklaşır ve pişirme esnasında iç kısım çiğ kalabilir. Bu yüzden tarif ölçülerinden fazla sıvı eklemesi yaptıysanız, aynı miktarda un veya kakao ekleyerek dengeleyebilirsiniz. Bir diğer neden ise, gereğinden fazla kabartma tozu kullanmaktır.
Fansız (alt üst) pişirme: Kek, kurabiye, ekmek, poğaça, börek, büyük parçalı et/ tavuk/ balık. Fansız pişirme yavaş pişiriyor, içinin de iyi pişmesini istediğimiz, kabarmasını istediğimiz kek, kurabiye gibi tariflerde hava akımı olmaması gerekiyor o nedenle alt üst pişirme uygun.
Kekin yumuşacık olması için un ve sıvı malzemelerin ölçülerine dikkat etmek gerekir. Eğer sıvı yağı fazla koyarsanız kek yumuşak ve sünger gibi olur. Unu daha fazla koyarsanız da kek daha tok bir görünümde olacaktır.
Isıtma Elemanı Arızası: Fırının Altı Pişirmiyor sorunu genellikle fırının alt kısmını ısıtan ısıtma elemanının arızalanmasıyla ilişkilidir. Isıtma elemanı çalışmıyorsa veya yeterince ısınmıyorsa, fırının alt kısmı gerektiği gibi pişirme yapamaz.
En iyi ankastre fırın hangi marka sorusuna cevaben seçenekleri listemizdeki ürünlerden derleyebiliriz. En iyi ankastre fırın yorumları incelendiğinde Siemens, Arçelik, Bosch, Samsung, Profilo, Vestel iyi markalar arasında sayılabilir.
Delikli pişirme tepsileri, hamurlu gıdalar ve çıtır pizzalar pişirmek için idealdir. Delikli pişirme tepsileri, nem ilaveli pişirme programında küçük ekmek, ekmek, kek ve mükemmel pizzalar gibi çıtır yiyecekleri pişirme ve fırında patates kızartması için idealdir.
Un, nişasta ve hamur kabartma tozunu karıştırıp eleyin. Margarin, su ve toz şekeri bir tencereye alın ve orta ateşte kaynatın. Hazırladığınız un karışımını kaynayan margarinli suya tek seferde ekleyin. Oluşan hamuru kısık ateşte 1-2 dakika süre ile karıştırarak pişirin.
Ekler - Geleneksel Reçete - Sütlü Tatlılar – Panayir Gourmet.
Hamur hazır sıkma torbası ile şekil verelim 200 derecede önceden ısıtılmış fırında 20 dk pişirelim fırın ayarını 150 dereceye düşürüp 10-15 dk daha pişirelim hamurlar piştikten sonra fırını kapatıp 10 dk fırında beklettikten sonra hamurları çıkaralım soğuduktan sonra ortadan kesip krema sıkalım.
İdeal profiterol topları kahve rengi olana kadar pişer ve bir bisküvi gibi kıtır ve gevrek olur. yüksek derecedeki fırında fan veya turbo pervanesi çalıştırılmadan pişirilir. fırının kapağı kesinlikle 15-20 dakika hiç açılmaz.
Sufle, ekler, krem karamel, krep, profiterol, makaron ve daha nice lezzetler… Hepsi de Fransız mutfağından çıkıp artık tüm dünyanın yakından tanıdığı Fransız tatlıları! Bu leziz listede ise en bilinen tariflerden belki de ilk kez duyacağınız tatlılara varana kadar 26 leziz Fransız tatlısı listeleniyor.
Ekmek yaparken, undaki gliadin ve glütenin proteinleri hamurun yoğrulması sırasında elastik yapıdaki glüten proteinini meydana getirirler. Glüten hamurun iskeletini oluşturur ve hamura elastikiyet kazandırır.
Maya, diğer kabarma ajanlarına göre çok daha uzun sürede hamuru kabartır ve daha güçlüdür. Karbonat veya kabartma tozu elastik bir hamuru kabartacak kadar güçlü ajanlar değillerdir. Çünkü bu ajanlar hızlı karbondioksit üretir ve karbondioksit baloncukları kısa bir süre içerisinde yıkıma uğrar.
Kabartma tozu, hamurla reaksiyona girerek hamurun karbondioksit üreterek kabarmasını sağlar. Yemek ve tatlı çeşitlerinin dışında karbonatın insan sağlığına olan faydaları da söz konusudur.
Ekler Dünyası firması Türkiye'nin eklercisi olmak hedefiyle 2025 yılında faaliyete başladı. Gördüğü yoğun ilgi üzerine 24 ay gibi kısa bir sürede 250 franchise sayısına ulaşmayı hedefliyor.